יש להבין שקיים הבדל מהותי בין אנשים אשר אוהבים אוספים ומתקשים לזרוק חפצים שבורים או מקולקלים, לבין אנשים שהפכו את משימת איסוף התכולה לעיסוק מרכזי, כך שהעיסוק שולט בהם ולא ההיפך. במצבים שכאלו על בני המשפחה להיות ערניים, ולו על מנת שיוכלו להגיש עזרה לפני שהמצב הולך ומחריף. כמו כן לצד העובדה שלא מדובר בהתנהגות נורמטיבית, אלא בהתנהגות אשר עשויה לדחוק לפינה פעולות יומיומיות רצויות, (כגון החזקה בעבודה, או התעסקות עם עיסוקים חשובים אחרים), הרי שישנן מגוון סיבות נוספות אשר מהוות סכנה מידית.
שורת סכנות מידיות
להלן מגוון סוגי סכנות שהתנהגות של אגרן כפייתי עשויה להוביל אליהן:
- היגיינה לקויה אשר בקלות עשויה להעלות ריחות רעים, כך שהשכנים עלולים להתלונן ולהביע תחושת גועל וריחוק, תחושות שגם הן עשויות להעמיק את התסכול אצל האספן, ומכאן שלהחמיר את ההתעסקות באיסוף הכפייתי.
- דירה עמוסה בציוד מהרחוב בקלות עשויה לזמן חרקים וחיידקים, כך שאט אט אזור המגורים עשוי להוות מפגע סביבתי אשר עשוי לזמן מחלות ואף מכרסמים.
- לצד מחלות, גם ניתן לסבול מעודף אבק, בקטריות, חלודה, עובש והרס של רהיטים, כך ששוב מדובר בסכנה תברואתית.
- תחושת תסכול והעמק הדיכאון, ולו כי ברגע שסביבת המגורים משקפת את המצב הנפשי, מדובר בבור שרק ניתן להמשיך ליפול אליו אם לא מבצעים שינוי.
- בידוד חברתי, ולו כי אספנים כפייתייםהם עדיין אנשים נבונים שמבינים שאין להתגאות במצב אליו הם נקלעו, ועל כן הם בוחרים להסתגר, במקום לקבל הטפות חוזרות ונשנות לצד תחושות תסכול ורתיעה.
חלק חשוב מהליך ההחלמה
לאור כל זאת נסכם ונציין שמצבו של אגרן כפייתי עשוי להוביל לתחלואה, לנידוי חברתי ולהעמקת הדיכאון, ועל כן ברור לכל שיש להגיש טיפול מקצועי, יש להושיט יד ויש לצעוד עם האספן אל עבר החלמה מלאה. מכאן שטוב להכיר שיש שורת אנשי מקצוע שעשויים להוות כתובת אידאלית, בין אם מדובר בפסיכיאטר או פסיכולוג, ובין אם מדובר בעובד רווחה או במאמן אישי, כאשר יש לזכור שגם אתם מהווים חלק חשוב בהליך ההחלמה, כל עוד תישארו תומכים ומכילים.