מערכות היחסים בין המשכירים לבין השוכרים הן תמיד נושא מורכב, בעיקר במדינה שלנו שבה יש שוק דירות גדול מאד. מערכת היחסים הזאת לא כל כך מאוזנת בגלל שבעלי הדירות מפקידים בידיהם של השוכרים את הרכוש היקר שלהם שברוב המקרים הוא עם ערך כספי מאד גבוה וכדי לייצר איזון השוכר משלם תשלומים וגם בטחונות לבעלי המושכר.
יש נכסים במקומות מסוימים שבהם נדרשת ערבות בנקאית ו/או ערבים לצורך בטחונות. אך רוב המקרים נדרשים להפקיד שטר בטחון בחתימת השוכר ו/או ערבים שיעמדו לפירעון בסיטואציה בה השוכרים לא משלמים שכירות או גורמים לנזק כספי.
אותה מערכת יחסים מורכבת עולה על שרטון כאשר הדייר שגר בדירה מעכב תשלומי שכר הדירה או לא משלם אותם כלל, או את תשלומי המיסים. או חלילה המצב הכי גרוע, הדייר לא מפנה את הדירה כשנגמרת תקופת השכירות.
פינוי מושכר הוא תהליך שבעברו, היה ארוך מתיש ומייגע אך התיקון שבוצע בתקנות סדר הדין האזרחי (תשמ"ד 1984) משנת 2008 גרם לייעול וקיצור של התהליך בבית המשפט מהליך שבדרך כלל נמשך מעל לשנה, להליך של חודשיים ואף 30 יום.
על פי התקנות החדשים, תביעה כיום לצורך פינוי מושכר מוגשת לבתי המשפט כשהיא מכילה את סעד פינוי הדייר מהנכס אותו הוא שוכר בלבד.
יש לזכור שבעל הדירה לא מוותר על דמי השכירות שחייבים לו או על נזקים שנגרמו לו, אלא יש לו את הזכות ואת היכולת להגיש תביעה הכוללת פיצויים כלכליים נוספים בצורה נפרדת מתביעות פינוי המושכר, הוא רשאי להגשת תביעות פינוי ותביעות כספיות על נזקים במקביל או אפילו בשלב מאוחר יותר.
אם בעל הנכס קיבל ערבות, או צ'קים בנקאיים, או בטחונות אחרים, המצב המשפטי שלו הרבה יותר טוב מבחינת גביית חובות שהדייר הותיר, או טיפול בנזקים. שטר בטחון שחתום על ידי ערבים הוא גם פתרון ראוי אפשר להפעיל אותו בלשכת ההוצל"פ.
כדאי לזכור שנושא פינוי מושכר הוא הליך שחייב לפנות לביצועו למשרד עורך דין שמתמחה בעניין, בעל וותק, ניסיון, המלצות וגם בתחום ההוצל"פ על מנת שכל התהליך יהיה קל, יעיל, ויניב את התוצאה הטובה ביותר.