תנועת אומ"ץ ליועמ"שית ולפרקליט המדינה: יש להגן גם על חשודים
בפרט דורשים בתנועה להקפיד על הזכות למפגש עם עורך דין ולאפשר שחרור בערבות ∙ יו"ר אומ"ץ, פנחס פליצ'ה פלד ועו"ד יצחק מינא: "בדרך זו המשטרה לא תנצל את מצבו הפיזי והנפשי של החשוד על-מנת שיודה בעבירות שלא ביצע" ∙ באומ"ץ מדגישים כי ההצעות הנ"ל לא יחולו על חשודים בביצוע עבירות ביטחוניות חמורות
תנועת אומ"ץ, הנאבקת מאז היווסדה למען צדק משפטי, דורשת למנוע פגיעה מיותרת גם בחשודים בביצוע עבירות שונות. לדברי ראשי אומ"ץ, במקביל לחובה לאכוף את החוק, יש להקפיד על הזכויות הבסיסיות של כל אדם ובפרט לשלול מצבים שבהם חשודים יודו בביצוע עבירות שלא ביצעו רק בשל מצב פיזי ונפשי ירוד.
יו"ר אומ"ץ, פנחס פליצ'ה פלד, ויו"ר המועצה המייעצת של התנועה, עו"ד יצחק מינא, פנו אל ראשי מערכת אכיפת החוק בארץ, היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה ופרקליט המדינה עמית איסמן עם מספר דרישות בנושא הרגיש.
בין השאר הציעו פליצ'ה פלד ועו"ד מינא להנחות את משטרת ישראל שלא להרבות במעצרים, לוודא שכל חשוד מקבל את הזכות למפגש עם עורך דין ולאפשר שחרור בערבות עד להחלטה אם יוגש כתב אישום או לא. "שיטה זו של שחרורים בערבות ללא צורך במעצר מקובלת בארה"ב, כולל בתיקים חמורים", ציין פליצ'ה פלד. הוא הוסיף כי בתי המעצר בארץ לא עומדים בסטנדרטים מינימליים: "תנאי השהייה במתקני המעצר קשים ועלולים לגרום לאדם מן השורה לטירוף חושים, דיכאון וסבל בלתי נתפס". כתוצאה מכך יש עצירים שפוגעים בעצמם, זאת כשבחלק לא מבוטל מהמקרים חשודים משוחררים לאחר פרק זמן ממושך מבלי שיוגש נגדם כלל כתב אישום.
בתנועת אומ"ץ מדגישים כי הדרישות הנ"ל לא תקפות לחשודים בביצוע עבירות ביטחוניות חמורות, אך בשאר המקרים כן נדרשת הקפדה טובה יותר על זכויות מהותיות. "בדרך זו המשטרה לא תנצל את מצבו הפיזי והנפשי של החשוד על-מנת שיודה בעבירות שלא ביצע", סיכם פליצ'ה פלד את מהות הפנייה לפרקליט המדינה וליועמ"שית.