האגודה לעידוד המחקר, הספרות והאמנות מייסודם של עולי עיראק (אח"י) פועלת מאז 1976 ∙ בין הזוכים השנה: הגב' גילה יונה על מפעל חייה ∙ האירוע כלל הופעות של שניים מהזוכים בפרסים, מיכל בן צבי ושחר כהן, ותפילה לחזרתם במהרה של החטופות והחטופים
האגודה לעידוד המחקר, הספרות והאמנות מייסודם של עולי עיראק – אח"י – החלה לפעול ב-1976, ומאז פועלת במרץ להביא לידי ביטוי את פועלם של יוצאי עיראק מדור העולים וכן מהדורות הבאים. כחלק מכך, מעניקה האגודה מדי שנה פרסים ליוצרים וחוקרים בשורת תחומים.
השנה זכו בפרסים ד"ר לימור קטן בתחום המחקר, אפרים יצחקי בתחום ספרות הזיכרונות, ד"ר ניצה שחר בתחום הספרות, ד"ר נועה שקרג'י בתחום השירה ושחר כהן בתחום המוזיקה. מיכל בן צבי זכתה למענק עידוד בתחום אמנויות הבמה. גילה יונה קיבלה תעודת הוקרה על מפעל חייה: הנצחת הדיאלקט הייחודי של יהודי בגדד ועיראק, בין השאר באמצעות הספר "להג יהודי בבל" שמאגד משלים ואמרות כולל תרגום לעברית.
הזוכים נבחרו ע"י ועדת הפרס, שבראשה עמד ד"ר מאיר צדוק. חברי הוועדה הנוספים היו פרופ' אסתר מאיר גליצנשטיין, עליזה דיין חממה, דוד לוויתן וציונית פתאל קופרווסר שהנחתה את האירוע המושקע. לאחר חלוקת הפרסים, הופיעו על הבמה שניים מהזוכים – מיכל בן צבי בריקודי פלמנקו מרהיבים, ושחר כהן בשניים משיריו. הרב שאולי גרייב הדליק נרות חנוכה ונשא תפילה לשובם במהרה של החטופות והחטופים ולשלומם של חיילי צה"ל.
לאורך השנים זכו בפרסים כ-200 מיוצאי עיראק. גם שמעון פרס, טרם היבחרו לנשיא, זכה להוקרה עבור תרומתו ארוכת השנים למדינת ישראל. פרס שמר על יחסים הדוקים עם הקהילה הבבלית במשך שנים רבות.
מאז הקמתה חברי האגודה לעידוד המחקר, הספרות והאמנות מייסודם של עולי עיראק (אח"י) היו אישים בולטים מקרב יוצאי עיראק בארץ. בראש האגודה עמדה לאורך עשרות שנים נוזהת קצב, שהייתה גם חברת כנסת. לפני כ-7 שנים החלה אח"י לפעול תחת קורת הגג של מרכז מורשת יהדות בבל, ובין שני הגופים נרקם שיתוף פעולה פורה.
קרדיט לתמונה: מנשה בסם