מהי אפליקציה
היום אי אפשר לתאר את החיים שלנו ללא אפליקציות. כל דבר קטן שאנחנו רוצים, מקבל מענה על ידי שימוש באפליקציה. אם רוצים לרכוש דברים באינטרנט, להוריד סרטים, לעשות קניות של אוכל או מתנות, להזמין כרטיסים ואפילו לצאת לדייטים – הכול אפשר לעשות באמצעות אפליקציות יעודיות. בשל העובדה שמדובר על מוצר קריאטיבי, ושיש מאחוריו מחשבה, וגם עיצוב ממשק ועיצוב גרפי, נכנסים אספקטיים של מקוריות, זכויות יוצרים וגם תנאי שימוש. בכל הדברים האלו צריך לעסוק לפני שעושים פיתוח של אפליקציה, ולכן גם כדאי לעשות זאת בליווי של אנשי מקצוע.
מה אומר על כך החוק?
בעידן בו כמעט לכל אחד יש רעיון טוב עבור פיתוח אפליקציות, חשוב מאד לעגן את עצמכם כדי לוודא שכל מה שאתם מוציאים לאור עובד כשורה. ישנם כשלים ואתגרים לפני פרסום האפליקציה לשימוש / רכישה, וחשוב מאד לעשות זאת על פי החוק. החוק בישראל גורס כי על אפליקציה לא להפלות או להיות גזענית, או לפגוע באוכלוסייה מסוימת (רק לאחרונה הייתה שערוריה עם אפליקציה המאפשרת אלימות נגד ילדים). בנוסף חשוב לשמור על זכויות יוצרים, כלומר לא לגנוב רעיון / עיצוב / ממשק או קונספט מאף חברה מתחרה אחרת. חשוב שאת תהליך הפיתוח שלכם ילווה עורך דין שמומחה לעניין פיתוח אפליקציות.
דברים שצריך לשם לב אליהם לקראת פיתוח אפליקציות
אם החלטתם על פיתוח אפליקציות ואתם עומדים לצאת לדרך, כדאי שתקחו מספר דברים בחשבון. כמובן שהכול צריך להיעשות בליווי של עורך דין.
- חשוב מאד לשמור על קניין רוחני וזכויות יוצרים. כאמור הרעיון צריך להיות ייחודי אך גם היישום והביצוע שלו, הן בחזות והמיתוג והן בממשק. אי אפשר פשוט "לגנוב" אפליקציה ולתת לה שם אחר ובזה נגמר הסיפור. חשוב לעשות זאת בנוסף על מנת להגן על עצמכם, כלומר – שגם לכם לא יקרה מה שכתוב לעיל.
- חשוב לייצר הסכמי אי העתקה / אי תחרות וסודיות עם כל הנוגעים בדבר. זה בעיקר חשוב בגלל הכתוב למעלה. כלומר, אם אנשים ידעו על הרעיון שלכם ויתחילו לדבר עליו, המאזינים להם יוכלו להעתיק את הרעיון שלכם בשינויים קטנים ואז חסות המקוריות שומרת עליהם. חשוב לשמור עליה בפטנט בין לאומי על מנת למנוע גניבות.
- חשוב לייצר חוזה ביניכם לבין חברת פיתוח אפליקציות על מנת לוודא מה אתם מקבלים תמורת הכסף שלכם, ואיך אתם מוודאים שאתם מקבלים את המוצר הטוב ביותר עבור כספכם, שעונה על הדרישות והצרכים שלכם.